Πανσέληνος στον Αιγόκερω

Η Πανσέληνος στον Αιγόκερω σηματοδοτεί την φώτιση, την μεταμόρφωση, την μύηση. Είναι η εποχή για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της προσωπικότητας μέσα από την συνεχή προσπάθεια, την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.

Η Άλις Μπέιλη στην «Εσωτερική Αστρολογία» αναφέρει: Το σύμβολο του Αιγόκερω σκόπιμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Μερικές φορές αποκαλείται η «υπογραφή του Θεού»… Είναι πολύ πιο ισχυρό από το πεντάγωνο και αφήνει τον μυημένο «απροστάτευτο».

Είναι μία από τις βασικές Πανσελήνους του χρόνου. Στον άξονα της του Καρκίνου – Αιγόκερω, βρίσκεται η Πύλη της εισόδου της ψυχής μας στον εδώ κόσμο των αισθήσεων (ζώδιο του Καρκίνου) και η Πύλη της εξόδου της ψυχής μας από αυτόν τον κόσμο (ζώδιο του Αιγόκερω).

Στην «Οδύσσεια» αναφέρεται: “… Τρέχουν αστέρευτες πηγές κι έχει η σπηλιά δυο πόρτες, μια προς το μέρος του βοριά, που κατεβαίνει ο κόσμος, και μια άλλη κατά το νοτιά, για τους θεούς, κι ούτ’ άλλος περνά θνητός, μόν’ των θεών ο δρόμος είναι εκείθε…”.

Στο ζώδιο του Καρκίνου λοιπόν βρίσκεται το σημείο εισόδου της ψυχής μας και στο ζώδιο του Αιγόκερω το σημείο εξόδου της.

Ο άθλος του Ηρακλή που αντιπροσωπεύει την Πανσέληνο του Αιγόκερω είναι ο Κέρβερος του Άδη. «Η Ατραπός φρουρείται από το τέρας, Κέρβερο, έναν σκύλο με τρία μεγάλα κεφάλια, σε καθένα από τα οποία υπάρχουν φίδια. Αν μπορείς να τον νικήσεις με γυμνά χέρια θα μπορέσεις να ελευθερώσεις τον Προμηθέα που υποφέρει».

Ο Κρόνος έχει τις ιδιότητες του Κέρβερου σ’ ένα μεταφυσικό επίπεδο. Προστατεύει την είσοδο και την έξοδο των ψυχών στη Γη και από τη Γη. Η μητέρα του Κέρβερου ήταν η Έχιδνα –μισή γυναίκα και μισή φίδι– η οποία συμβολίζει τη Μύηση, το Θάνατο και την Ανάσταση.

Τα σημεία εισόδου και εξόδου ίσχυαν και στο Αιγυπτιακό Πάνθεον των Θεών. Το τρικέφαλο, κυνόμορφο θηρίο που φύλαγε το κατώφλι του Άδη στους Έλληνες, στους Ρωμαίους αλλά και στην Αίγυπτο, ήταν ένα τέρας, μισό σκύλος και μισό ιπποπόταμος που φύλαγε τις πύλες της Αμέντα (η κατοικία του Θεού Άμεν ή Άμμωνα ή του «κρυμμένου μυστικού Θεού»). Στην Αμέντα, στην κατοικία των Θεών και συγκεκριμένα του Όσιρη, υπήρχαν δύο κύριες πύλες, η «πύλη εισόδου» ή Rustu, δηλαδή η 0ο μοίρα του Αιγόκερω και  η «πύλη εξόδου», (επανενσάρκωση), Amh, δηλαδή η 0ο του Καρκίνου.

Ο Αιγόκερως έχει ως βασικό μήνα τον Ιανουάριο, που πήρε τ’ όνομά του από τον Ιανό που είχε δύο πρόσωπα, τα οποία δεν υπονοούν την «διπλοπροσωπία» των Διδύμων αλλά την έκφραση της δυαδικότητας. Δυαδικότητα σημαίνει ενσάρκωση, η δυαδικότητα υπάρχει μόνο μέσα στην ενσάρκωση. Ο Αιγόκερως συμβολίζει την ενσάρκωση, την φύση που εξελίσσεται μέσα από έναν διαρκή αγώνα. Ο Αιγόκερως έρχεται σε αυτόν κόσμο με σκοπό να ξεπεράσει την ταυτοποίηση με την ύλη. Είναι το ζώδιο με τις περισσότερες προσκολλήσεις στα τσάκρα βάσης, σεξ και ηλιακού. Πρέπει να ξεπεράσει τον διαχωρισμό, την έκφραση της δυαδικότητας για να βρει τον δρόμο για την Ένωση με το Όλον.

Ο Αιγόκερως έχει κυρίαρχο πλανήτη τον Κρόνο: ο πλανήτης της πειθαρχίας και του περιορισμού, ο κατεξοχήν πλανήτης του κάρμα, της ανταπόδοσης. Ο Κρόνος είναι ο μεγάλος διαχωριστής της υλικής και πνευματικής μας βαθμίδας.

Ο Άλαν Λήο στην «Εσωτερική Αστρολογία» αναφέρει: «Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης του Ντάρμα, του μυστικού νόμου, του νόμου του καθήκοντος ή των υποχρεώσεων για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη… Κανένας δεν μπορεί να συγχωρεθεί ή ν’αμνηστευθεί αν δεν ληφθεί η συγκατάθεση του Κρόνου. Απαιτεί πρώτα να κατανοηθεί ένα μάθημα και μετά να επιχειρείται το άλλο. Χτίζει τη σκαλωσιά γύρω από κάθε νεαρή ψυχή προστατεύοντας το οικοδόμημα που κατασκευάζεται μέχρις ότου επιτευχθεί σταθερότητα, εμμονή και αυτοέλεγχος… Παρ’ όλο που φαινομενικά είναι κατώτερη η επιρροή του Κρόνου, είναι η ανώτερη που μπορεί να πετύχει ο θνητός άνθρωπος. Ακριβώς, όπως ο φυσικός πλανήτης έχει δακτυλίους, έτσι και η επιρροή του σημειώνει τον «αδιαπέραστο δακτύλιο» ανάμεσα σε κάθε πεδίο συνείδησης. … Η γέφυρα του Κρόνου είναι εκείνη που μας επιτρέπει να μεταβούμε από τη μία συνειδησιακή κατάσταση στην άλλη, χωρίς να περάσουμε μέσα από τη λιποθυμία του ασυνείδητου. … Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την πλήρη κατανόηση των νόμων της ύπαρξής μας και των απόκρυφων μεθόδων από το Σκοτάδι στο Φως».

Στην άλλη του πλευρά, ο Κρόνος συνδέεται με τον Πάνα. Ο «τράγος» φημίζεται για τη σεξουαλικότητά του. Το γλέντι, η ηδονή και η ασυδοσία, κρύβονται πίσω από έναν αέναο χορό με την δήθεν ανεμελιά του τώρα και την ασφάλεια της συντροφικότητας. Στην Αρχαία Ρώμη υπήρχαν τα «Saturnaia» προς τιμήν του Κρόνου, που ήταν οργιαστικές τελετές.

Ο τράγος όμως είναι επίσης ένα ζώο μοναχικό, αντικοινωνικό, τα κέρατά του υπονοούν πολλές εσωτερικές διαμάχες. Η Πανσέληνος στον Αιγόκερω μπορεί να θέσει τον αναζητητή στο μονοπάτι του, που είναι εξίσου μοναχικό. Ο αναζητητής παλεύει εσωτερικά: να παραμείνει στην ανάγκη του να κρατηθεί στην ύλη, ή να υποτάξει τον τράγο, το άγριο ζώο και να ανεβάσει τις δονήσεις του σε ανώτερα τσάκρα?

Διαλογιζόμενοι στις ενέργειες της Πανσελήνου του Αιγόκερω ο αναζητητής μπορεί να αναδομήσει τα «πιστεύω» του, καταργώντας παλιές, αρνητικές συμπεριφορές, ερχόμενος σε επαφή με την αληθινή Φώτιση ώστε να βρει τον δρόμο της εξόδου της ψυχής από τον υλικό κόσμο και της ανύψωσης προς τα ανώτερα πεδία.


Πηγές: Όμηρος, Alice A. Bailey, Alan Leo, Ferolvios, Regulus

Leave A Comment

*

Επικοινωνήστε μαζί μας

Pranic Healing Light - Αντα Μανωλά
Λεωφ.Γαλατσίου 59, Γαλάτσι
τ. 210 20 23 213 - 6977 347 916
ada@PranicHealingLight.gr

Newsletter

 

0000000111111100000000011111000000011111111100000500000000000000000000000000000000555000366778800033304444444300333330005555555566777699988886702222263 ·