Wesak

Το Φεστιβάλ Wesak – Μια μεγάλη πνευματική γιορτή

shamballaaerial

«Κανένα κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο για να είστε χρήσιμοι στην Ιεραρχία τη στιγμή του Φεστιβάλ Wesak, καμία τιμή δεν είναι πολύ υψηλή για να κερδίσετε την πνευματική διαφώτιση η οποία μπορεί να συμβεί  τη στιγμή του Wesak»
O Θιβετάνος

 Το Wesak/Vesak (Βέζακ) είναι η πιο ιερή χρονική περίοδος για τους Βουδιστές αλλά και για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους. Το όνομα προέρχεται από την ονομασία του δεύτερου μήνα των Ινδουιστών Vaisakha. Το Wesak γιορτάζεται κάθε χρόνο στην πρώτη πανσέληνο του Ταύρου, που πέφτει για τα κανονικά έτη τον Μάιο και για τα δίσεκτα έτη τον Ιούνιο.

Είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα πνευματικά πλανητικά φεστιβάλ της Άνοιξης (1ο είναι του Χριστού ή της Ανάστασης, 2ο του Βούδα ή του Wesak και 3ο της Ανθρωπότητας ή της Καλής Θέλησης). Το Wesak είναι ο εορτασμός της απελευθέρωσης, της αφύπνισης, της μεταμόρφωσης και το ταξίδι προς τον Οίκο του Θεού. Στην Ανατολή, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη γέννηση του Βούδα, την επίτευξη της διαφώτισης (Buddhahood) και την Ανάληψη από το φυσικό του σώμα (Parinibbana ).

WesakΕίναι η μέρα που πριν από 2500 χρόνια, ένας άντρας που ονομαζόταν Siddhartha Gautama (Σιντάρτα Γκαουτάμα) έκατσε κάτω από ένα δέντρο αποφασισμένος να παραμείνει εκεί μέχρι να μάθει τι είναι η ζωή. Έπειτα από πάρα πολλές ώρες διαλογιμού έφτασε στην φώτιση. Ο άντρας αυτός είναι πλέον γνωστός σαν ο Βούδας (‘αυτός που έχει ξυπνήσει’, έχει φτάσει δηλαδή στην φώτιση). Το όνομα αυτό δίνεται σε άτομα που έχουν κερδίσει την ανώτερη σοφία και ευσπλαχνία της φώτισης. Για τους Βουδιστές, η φώτιση είναι η υπέρβαση της επιθυμίας και των δεινών που υποφέρει ο κάθε άνθρωπος.

Η Νέα Σελήνη και η Πανσέληνος είναι πάντα περίοδοι με αυξημένη την επικοινωνία με άλλες διαστάσεις έτσι οι διαλογισμοί που γίνονται αυτές τις ημέρες είναι πιο δυνατοί και πιο γόνιμοι. Οι ενέργειες που κατέρχονται στην Γη πηγάζουν από το κέντρο της Σοφίας του θεού, που είναι ο Πλανητικός Λόγος και μεταφέρονται στην Ανθρωπότητα μέσα από το Κέντρο της Θέλησης του Θεού, την Shamballa (ο πνευματικός Οίκος του Πλανητικού Λόγου που βρίσκεται πάνω από την έρημο του Γκόμπι), μετουσιωμένες μέσα από το Κέντρο της Αγάπης του Θεού που είναι η Ιεραρχία, της οποίας ηγείται ο Χριστός,

Όταν η Σελήνη είναι στον Ταύρο οι ενεργειακές αυτές δυνάμεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Μεταδίδουν Σοφία και Αγάπη, τις πιο ουσιαστικές ποιότητες του Βούδα και του Χριστού, που οδηγούν στην Θεϊκή Γνώση και ενδυναμώνουν όσους υπηρετούν την ανθρωπότητα. Η ημέρα αυτή είναι αποτέλεσμα της οικοδόμησης γεφυρών μεταξύ της ανθρωπότητας και του Θείου. Την ημέρα αυτή οι δυνάμεις της Διαφώτισης που προέρχονται από το μυαλό και την καρδιά του Θεού κατέρχονται στην ανθρώπινη συνείδηση. Το Wesak σηματοδοτεί μία έντονη περίοδο Πνευματικής αξιολόγησης σε όλες τις διαστάσεις. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής θέτουν την μοίρα της ενεργειακής δόνησης της ανθρωπότητας για τον επόμενο κύκλο των δώδεκα μηνών.

Οι αρχαίοι μύθοι λένε ότι αυτή την περίοδο, την εποχή του Wesak, ο Βούδας (Η προσωποποίηση του Φωτός) επιστρέφει στην Γη για να την ευλογήσει με τις ενέργειες του σκοπού του Πλανητικού Λόγου, ο οποίος είναι πάντα σύμφωνος με το Θεϊκό Σχέδιο και την Θεϊκή Θέληση. Οι ευλογίες αυτές μεταδίδονται μέσω του Χριστού (Η Ενσάρκωση της Αγάπης) και έτσι επιτυγχάνεται η ανανέωση της πνευματικότητας και αυξάνονται οι ενεργειακές δονήσεις της Ανθρωπότητας προκειμένου να βοηθήσουν έτσι την Ανθρωπότητα αλλά και ολόκληρη τη Γη. Ο Master Djwal Khul λέει ότι ο Θείος σκοπός και το Θεϊκό Σχέδιο είναι κρυμμένα στην ενέργεια του Wesak.

Όταν ο Βούδας (που είναι η έκφραση της Σοφίας του Θεού) κατακλύζει την Γη με ευλογίες, ο Χριστός (που αντιπροσωπεύει την Ανθρωπότητα) εκφωνεί ένα ειδικό μάντρα που ψάλλεται μόνο αυτήν την περίοδο. Αυτό το μάντρα, δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές και δυνατές δονήσεις που ξεκινούν από την Γη και φτάνουν κατευθείαν στο Πνεύμα. Το μάντρα αυτό διαπερνά τις δονήσεις όλων των διαστάσεων και συνδέει όλα τα Φωτισμένα Σώματα της Γης με το Θεό. Μέσα από τον Βούδα διαχέεται στη Γη η Σοφία του Θεού και μέσα από τον Χριστό εκδηλώνεται η Αγάπη του Θεού.

Με τον Διαλογισμό την ώρα της Πανσελήνου, δημιουργούμε μία θεία ισορροπία μέσα στη φύση μας, αναζητώντας την ατραπό μας, το 2015 01μυστικό πέρασμα που οδηγεί στο Μάτι του Ταύρου, το σπίτι μέσα μας, τον Οίκο του Θεού. Η ενέργεια του Ταύρου δημιουργεί διαμάχη ανάμεσα στην ύλη και στο πνεύμα, ανάμεσα στην αυξανόμενη ανιδιοτέλεια και στην ιδιοτέλεια, ανάμεσα στην έλξη της ύλης και την έλξη του πνεύματος, και τελικά οδηγεί μέσα από αρμονία σε ανώτερα επίπεδα. Έτσι, το πνεύμα χρόνο με το χρόνο κερδίζει την ύλη, πρώτα μέσω διαμάχης και μετά μέσω αρμονίας και δημιουργικότητας.

Αστρολογικά, το Wesak γιορτάζεται όταν ο Ήλιος είναι στον Ταύρο και η Πανσέληνος στον Σκορπιό. Το πέρασμα του Ήλιου από τον Ταύρο εξυψώνει την Σελήνη. Ο κυρίαρχος πλανήτης του Ταύρου είναι η Αφροδίτη, ο πνευματικός κυρίαρχος της Γης. Η Αφροδίτη προσδιορίζεται από την Παρθένο Μαρία, την Μητέρα του Κόσμου. Ο Μάιος, ο μήνας του Ταύρου, είναι ο μήνας της Παρθένου Μαρίας. Η Αφροδίτη εμφανίζεται στην Δύση ως ο Φτερωτός Θεός-Ερπετό (Quetzalcoatl: Winged God – Feather Serpent) που οδήγησε τους Μάγιας στην φώτιση, ενώ στην Ανατολή εμφανίζεται να είναι η Maya, η μητέρα του Βούδα.

Ο εορτασμός του Wesak είναι μία πολύ δυνατή εμπειρία, μια ευκαιρία μεγάλης εσωτερικής ανανέωσης και ενεργοποίησης για όλους τους συμμετέχοντες, που συμβάλει ουσιαστικά στην πνευματική πρόοδο. Αν κάποιος παρακολουθήσει την τελετή, μπορεί να έχει ή και να μην έχει συνειδητή ανάμνηση της εμπειρίας. Η μνήμη εξαρτάται από την καθαρότητα της συνείδησης του ατόμου και το επίπεδο επαφής του ατόμου στις ανώτερες θέσεις.  Η συμμετοχή στον διαλογισμό βοηθά το άτομο, την ομάδα και το έθνος να κινηθεί προς την πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη, και μια χτίσει μία ισχυρότερη σύνδεση με την ομάδα των Ανώτερων Όντων και το Θεϊκό Σχέδιο.

Ο Master Choa Kok Sui, έλεγε, ότι υπάρχει μια σαφής επίδραση της πνευματικής εμπειρίας του διαλογισμού Wesak, ανεξάρτητα από την ικανότητα του εγκεφάλου να την κατανοήσει ή να την καταγράψει. Αν τα υψηλότερα σώματα είναι καθαρά και ανεπτυγμένα, ο μαθητής μπορεί να βιώσει την ιερή τελετή σε αυτά τα επίπεδα, σε όλη της την επισημότητα, την ομορφιά και το μεγαλείο.

Κάποιοι, θα γευθούν και θα αισθανθούν την ενέργεια της ομορφιάς, της χαράς και της ευδαιμονίας, αλλά δεν θα έχουν κάποια μνήμη της εμπειρίας. Η μνήμη της εμπειρίας είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό της επαφής με την ψυχή και την ανάπτυξη των ενεργειακών σωμάτων, με την σύνδεση της ενσαρκωμένης ψυχής με την Ανώτερη Ψυχή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εσωτερικής και εξωτερικής αυτοκάθαρσης, τους διαλογισμούς και της θέλησης για το καλό μέσω της προσφοράς και της υπηρεσίας. Έτσι, υπάρχει ισορροπία.

Σύμφωνα με τον Torkom Saraydarian, η ενέργεια του Wesak θα εκτιμηθεί περισσότερο από τους πνευματικούς ζηλωτές, καθώς κινούνται προς το Ανώτερο Φως, προς την Ανώτερη Φώτιση, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη υπηρεσία στην Ανθρωπότητα.

Πριν και μετά τον εορτασμό του Φεστιβάλ Wesak, θα πρέπει κάποιος να εξετάσει αντικειμενικά τις ακόλουθες πτυχές της πνευματικής του άσκησης (Arhatic yoga ή όποιο άλλο πνευματικό μονοπάτι ακολουθεί).

 • Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;409712_375751355829293_547194333_n
 • Ποιος είναι ο σκοπός του διαλογισμού Wesak και ποιος ο αντίκτυπός της στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου και της εξέλιξης της ομάδας;
 • Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία, ποιες οι αδυναμίες μου, σε τι δοκιμάστηκα, ποια ήταν τα μαθήματά μου;
 • Τι έχω κάνει στον τομέα της αυτοκάθαρσης στο φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό μου σώμα;
 • Εξασκώ τους πυλώνες και τις αρετές της πρακτικής μου;
 • Είμαι γενναιόδωρος και ανιδιοτελής σε όλα τα επίπεδα;
 • Κάνω τακτικά διαλογισμό;
 • Είμαι ειλικρινής με την οικογένειά μου, με τον εαυτό μου και με τον Δάσκαλό μου;

Σε αυτήν τη γιορτή Wesak, ας επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας καθώς αγωνιζόμαστε να γίνουμε η ενσάρκωση του Φωτός, της Αγάπης και της Δύναμης. Στο ίδιο πνεύμα, ας χρησιμοποιήσουμε τις εισερχόμενες ενέργειες της αγάπης, της χαράς, της ευδαιμονίας, του φωτός του Wesak για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την ανθρωπότητα.

Φέτος θα γιορτάσουμε το Wesak:

 • Την Κυριακή 3 Μαίου, στις 7.30μμ σε έναν διαλογισμό ανοιχτό για όλους, με την ειδική για το Wesak έκδοση του Διαλογισμού στις Δίδυμες Καρδιές
 • Την Δευτέρα 4 Μαίου, στις 6.00πμ με τον Αρχάτικ Διαλογισμό Wesak, σε μία εκδήλωση ανοιχτή μόνο για Pranic Healers. Παρακαλείστε να είστε στον χώρο το αργότερο μέχρι τις 6.15. Μετά η πόρτα δεν θα ανοίξει για κανέναν.

Μπορείτε να παρευρεθείτε και στους δύο Διαλογισμούς. Και οι δύο Διαλογισμοί είναι ισχυροί και σχετικά ίδιοι, αν και ο πρωινός Διαλογισμός θα είναι πιο ισχυρός αφού θα γίνει στην ακριβή ώρα της Πανσελήνου. Kαι στους δύο διαλογισμούς, παρακαλείστε να φορέσετε λευκά ή ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φέρετε μαζί σας 2 μπουκαλάκια νερό.

Για να βιώσετε καλύτερα την εμπειρία, προτείνεται 3 μέρες πριν εξαγνισμός των σωμάτων μας.

 • Φυσικό: καθαρή διατροφή, όχι αλκοόλ, όχι κάπνισμα, όχι απαγορευμένες ουσίες, όχι κρέας και ειδικά χοιρινό, ενώ είναι επιθυμητό να μην έχει εκλυθεί σεξουαλική ενέργεια
 • Αιθερικό: καθημερινά μπάνιο με αλάτι, γενικό sweeping, μαζικό κόψιμο χορδών
 • Συναισθηματικό: καθημερινός καθαρισμός ηλιακού τσάκρα και τσάκρα καρδιάς, συγχώρεση
 • Νοητικό: διαβάστε πνευματικά βιβλία, διαλογιστείτε στην Αγάπη, καθημερινός καθαρισμός άζνα , μέτωπο και κορώνα
 • Πνευματικό: καθημερινή προσευχή, συγχώρεση, διαλογισμός στο μπλε μαργαριτάρι ή στο I AM

Επιπλέον των παραπάνω, συστήνεται καθημερινά Διαλογισμός στις Δίδυμες Καρδιές, ενώ για τους Arhatic Yogis οπωσδήποτε καθημερινή ενδοσκόπηση & τρίγωνο.

Ελάτε να γιορτάσουμε την Πανσέληνο του Ταύρου και το Wesak, την πιο ισχυρή Πανσέληνο του Έτους! Ο Εορτασμός του Wesak είναι μία ευκαιρία να ευλογήσουμε με εκπληκτικές ποσότητες πνευματικής ενέργειας την Γη, εμάς, τους αγαπημένους μας, τις ζωές μας, τις εργασίες μας, την Ανθρωπότητα, όλα τα Όντα της Αλυσίδας.

 Ελάτε να προσευχηθούμε και να Διαλογιστούμε όλοι μαζί για την Ειρήνη, την Πρόοδο, την Πνευματικότητα, την Αφθονία, την Ευημερία και την Διαφώτιση στην πιο ισχυρή Πανσέληνο του Έτους!

 


 Το κείμενο είναι μετάφραση από διάφορες πηγές του Internet και έχει γραφεί από την Άντα Μανωλά στις 4/5/2009
Παραπομπές: από τα βιβλία των Charles Leadbeater, Master Choa Kok Sui, Torkom Saraydarian και Alice Bailey

 

Comments

One Response to “Wesak”
 1. Ο/Η Elena λέει:

  Πανέμορφο κείμενο, γεμάτο με τοσες πληροφορίες! Ευχαριστούμε!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Pranic Healing Light - Αντα Μανωλά
Λεωφ.Γαλατσίου 59, Γαλάτσι
τ. 210 20 23 213 - 6977 347 916
ada@PranicHealingLight.gr

Newsletter

 

0000000111111100000000011111000000011111111100000500000000000000000000000000000000555000366778800033304444444300333330005555555566777699988886702222263 ·