ΕΡΕΥΝΑ: Φοιτητής της Νευροεπιστήμης Αποδεικνύει Πως ο Διαλογισμός Μπορεί να Νικήσει τις Διανοητικές Διαταραχές

Μπορεί η επίγνωση της συγκέντρωσης (διαλογισμός) να βοηθήσει στην εξάλειψη διανοητικών διαταραχών;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διανοητικής Υγείας (NIMH) 7,7 εκατ. Αμερικανοί υποφέρουν από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή – περίπου 3,3% του Αμερικανικού πληθυσμού. Από αυτούς, περίπου το 40% των ασθενών με σχιζοφρένεια και το 51% των ασθενών με διπολική διαταραχή δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Οι νέες μελέτες που παρουσιάζονται από το Juan Santoyo και την ομάδα του καταλήγουν σε σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει και στις πιο προχωρημένες ψυχολογικές διαταραχές.

Ο Juan Santoyo μελετάει τη Νευροεπιστήμη και τις Διαλογιστικές Τεχνικές και δεν ασχολείται απλώς “για να ικανοποιήσει την περιέργειά του” αλλά για να λύσει το πρόβλημα των διανοητικών διαταραχών στην κοινωνία μας. Παρουσιάσε τα ευρύματά του στο 12ο Ετήσιο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Επίγνωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Παρατήρησε ότι όταν η οικογένειά του μετανάστευσε από την Κολομβία, πολλοί άστεγοι υπέφεραν από ψυχολογικές διαταραχές που συνήθως έμεναν αθεράπευτες. Αντί να επιβαρύνουμε τους ασθενείς με φαρμακευτικές αγωγές, ο Santoyo προτείνει μια άλλη εφικτή λύση σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα  έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Human Neuroscience.

Η  έρευνα περιγράφει πως ο διαλογισμός επηρεάζει την ικανότητα του υποκειμένου να αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα στον οπίσθιο φλοιό προσαγωγίου (PCC). Καθώς οι διαλογιζόμενοι παρατηρούσαν σε αληθινό χρόνο τις αντιδράσεις του φλοιού PCC, μπορούσαν να ελέγξουν το βαθμό της δραστηριότητας του φλοιού.

“Μπορείς να παρατηρείς αυτά τα φαινόμενα συγχρόνως και να ανακαλύπτεις πως αλληλοκαθορίζουν το ένα το άλλο,”  εξηγεί ο Santoyo“Μέσα σε 10 συνεδρίες του ενός λεπτού οι συμμετέχοντες στη μελέτη του διαλογισμού μπορούσαν να αναπτύξουν συγκεκριμένες τεχνικές για να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη εμπειρία και να τη χρησιμοποιήσουν για να κατευθύνουν το σήμα.

Διαλογισμός με Επίγνωση

Φυσικά η παρούσα μελέτη απέχει από την πρώτη μελέτη που απέδειξε πως ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει διανοητικές και γενετικές τροποποιήσεις, αλλά για κάποιους επιστήμονες το γεγονός ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιφέρει μοριακές αλλαγές είναι από μόνο του επαναστατικό. Παρόλο που δεν χρειάζονται τα επιστημονικά αποτελέσματα για να αποδείξουν τα οφέλη της αρχαίας πρακτικής του διαλογισμού, τέτοιες μελέτες συμβάλλουν σημαντικά στο να  συνιστούν οι ιατροί στους ασθενείς το διαλογισμό αντί φαρμακευτικών αγωγών.

Αυτό θα έχει προφανείς επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από ψυχιατρικές παθήσεις, εφόσον είναι γνωστό ότι συγκεκριμένες διανοητικές προκλήσεις μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου.

Στην έρευνα που συμμετείχε ο Santoyo, εντόπισε ότι προσεχτικά κωδικοποιημένα δεδομένα εμπειρίας – “προσγειωμένη μεθοδολογία” – υποστηρίζουν το σχηματισμό και τη δοκιμή υποθέσεων και επιστημονικής έρευνας της συγκέντρωσης επίγνωσης, ειδικά για βοήθεια σε όσους έχουν διανοητικά προβλήματα υγείας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πάνω στη φυσική επίγνωση ένα φαινόμενο που συχνά ακολουθεί το διαλογισμό, παρατήρησε ότι συγκεκριμένες αναμνήσεις ή σκέψεις που παράγουν δυσάρεστα συναισθήματα μπορούν να τροποποιηθούν με επικοδομοιητική κριτική μετά από μια συνεδρία διαλογισμού.

Ενω σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Brown, ο Santoyo σημείωσε επίσης ότι “αυτές οι διαλογιστικές πρακτικές του επέτρεψαν να συνδεθεί περισσότερο με τα αντικείμενα μελέτης του, να γίνει πιο ικανός στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και να έχει καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.”

Oι περαιτέρω μελέτες στο θέμα του διαλογισμού και της επίγνωσης έχουν πολλά να προσφέρουν, από καλύτερους βαθμούς, σε διαχείριση των προκλήσεων της ζωής με περισσότερο ενθουσιασμό μέχρι και σε βοήθεια των αστέγων. Αν τα ευρήματα του Santoyo και των υπόλοιπων μελετητών του φαινομένου αποδειχτούν ακριβή, μπορούν να επωφεληθούν πάνω από 7 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Συγγραφέας: Christina Sarich

Η Christina Sarich είναι μουσικός, γιογκίνι, ανθρωπιστής και ανεξάρτητη συγγραφέας που της αρέσει να μελετάει έργα των Lao Tzu, Paramahansa Yogananda, Rob Brezny, Miles Davis και Tom Robbins για να καταλήξει σε άρθρα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα βοηθήσουν το κοινό να Ξυπνήσει και να Δει την Πλήρη Εικόνα.

Επισκεφτείτε το Blog της  Yoga for the New World .

Το τελευταίο της ΒιβλίοPharma Sutra: Healing The Body And Mind Through The Art Of Yoga.

Πηγή: http://themindunleashed.com/2014/07/neuroscience-student-shows-meditation-can-vanquish-mental-disorders.html