Καταπολέμησα την Διπολική Διαταραχή με το Pranic Healing

O εν λόγω ασθενής, ετών 35, πάσχει από διπολική διαταραχή ΙΙ, με έναρξη της διαταραχής στην εφηβεία του.
Τότε, είχε εμφανίσει καταθλιπτικό συναίσθημα, ευσυγκινησία, αυτομομφή και χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, ανασφάλεια για το μέλλον, αμφιβολίες για «αν θα είμαι φυσιολογικός». Απευθύνθηκε σε ηλικία 17 ετών σε παιδοψυχίατρο, έλαβε φαρμακευτική αγωγή.
Το επόμενο καταθλιπτικό επεισόδιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών του, το οποίο ήταν αρκετά σοβαρό, με ψυχωτικά συμπτώματα. Χρειάστηκε να λάβει φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικό και αντιψυχωτικό φάρμακο (sertraline-risperidone).
Αν και είχε ανταποκριθεί στην φαρμακευτική αγωγή στο προηγούμενο επεισόδιο, στα χρόνια που ακολούθησαν περιγράφει ηπιότερα συχνά καταθλιπτικά επεισόδια με συσσώρευση τους χειμερινούς μήνες, αρκετά παρατεταμένα σε διάρκεια. Υπήρχαν μεσοδιαστήματα που ένιωθε καλά, αλλά αυτά ήταν συνολικά μικρότερης διάρκειας στην χρονική περίοδο του έτους.
Παράλληλα, καταγράφονται ολιγοήμερα, κάτω των 4 ημερών, επεισόδια με παθολογικά ανεβασμένη διάθεση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, εκνευρισμό, που εμφανίζονταν ακόμα και σε φάση που ήταν καταθλιπτικός. Η ανεξέλεγκτα ευμετάβλητη διάθεση του είχε δημιουργήσε αρκετά σοβαρά προβλήματα στον επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικογενειακό τομέα.
Ξεκίνησε παρακολούθηση στο ιατρείο μου το 2014, σε ηλικία 31 ετών. Ξεκίνησε σταθεροποιητική αγωγή με lamotrigine και αντικαταθλιπτική με sertraline. H πορεία ήταν στη συνέχεια καλή: μπορούσε να ψάχνει και να βρίσκει εργασία, να αποδίδει σε αυτή, τα συναισθηματικά επεισόδια είχαν αραιώσει, η διάρκειά τους είχε περιοριστεί σε λίγες ημέρες, από εβδομάδες που ήταν, η ένταση της συμπτωματολογίας δεν ήταν τέτοια που να προκαλεί αξιοσημείωτη δυσλειτουργία, ελεγχόταν γρήγορα με μικρές αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. Ελάμβανε σταθερά lamotrigine και, αναλόγως της κλινικής εικόνας, για σύντομα χρονικά διαστήματα quetiapine ή olanzapine ή bupropion σε χαμηλές δόσεις.
Στις αρχές του 2016 άρχισε να ασχολείται με το Pranic Healing. Η συναισθηματική του κατάσταση σταθεροποιήθηκε περισσότερο, όπως και η υποκειμενική αντίληψή του σε σχέση με το άγχος και τη στεναχώρια. Η λειτουργικότητά του στον επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικογενειακό τομέα σταμάτησε να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ο ίδιος ζήτησε να διακόψει την αγωγή του, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις μου. Τελικώς, συμφωνήθηκε να διακόψει σταδιακά και να είναι υπό τακτική παρακολούθηση, έτσι ώστε να ξαναρχίσει θεραπεία, δια βίου αυτή τη φορά, αν υποτροπιάσει. Διέκοψε την φαρμακευτική αγωγή τον Δεκέμβριο 2016.
Από τότε δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο μείζον συναισθηματικό επεισόδιο που να χρειάζεται θεραπεία. Η λειτουργικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ καλή, ίσως και καλύτερη. Το υποκειμενικό συναίσθημα περιγράφεται από τον ίδιο ως το καλύτερο στην μέχρι τώρα στη ζωή του.
Ο δέκτης, ξεκίνησε να λαμβάνει τακτικά θεραπεία Pranic Healing από το κέντρο Pranic Healing Light στις αρχές του 2016. Οι θεραπείες περιορίστηκαν σε πρωτόκολλο συντήρησης στα τελευταία 1,5 χρόνια, φτάνοντας πλέον στην μία κάθε μερικές εβδομάδες.

Σημείωμα από ΕΓ Ψυχίατρος – Msc Νευροεπιστήμες

* Ευχαριστούμε θερμά και τον δέκτη αλλά και τον ιατρό του που δέχτηκαν να δημοσιοποιήσουμε την ιστορία αυτή.
** Τα στοιχεία του ιατρού καθώς και του δέκτη μας είναι στην διάθεσή σας εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από παρόμοιο περιστατικό.