Διαλογιστείτε!

Η εξάσκηση στο Dharma (στις Διδασκαλίες) είναι για να κατευνάσουμε τις στεναχώριες και τις έγνοιες που γεμίζουν το μυαλό μας. Όταν ενώνουμε τις Διδασκαλίες με το μυαλό μας, η δύναμη του Dharma ενεργεί και κατευνάζει τα βάσανα και τις έγνοιες μας. Εάν εξωτερικά μοιάζουμε με ζηλωτές του Dharma, αλλά εσωτερικά η πρακτική μας δεν έχει μειώσει τις έγνοιες ή στεναχώριες μας, τότε εμείς απλώς αποκαλούμε τους εαυτούς μας ζηλωτές χωρίς στην πραγματικότητα να είμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωτερική συμπεριφορά, η αντανάκλασή μας στον έξω κόσμο δεν είναι σημαντική, αλλά αυτό που είναι ουσιαστικής σημασίας είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στην υποταγή.

Αυτό που πρέπει να δαμάσουμε είναι οι τρεις βασικές οδύνες: άγνοια, προσκόλληση, και θυμός. Η άγνοια, η ρίζα των άλλων δύο, ορίζεται ως η συνεχής εμμονή ότι ο εαυτός μας είναι μόνιμος και ανεξάρτητος. Αυτή η εγώ-προσκόλληση είναι η κύρια αιτία για την συνεχή παρουσία μας στην samsara (σαμσάρα, ο τροχός των γεννήσεων). Θέλουμε να βρεθούμε στον παράδεισο για δικό μας όφελος, θέλουμε να διαγράψουμε όλα τα δεινά για δικό μας όφελος. Είμαστε προσκολλημένοι σε αυτό το “Εγώ”, το δικό μας Εγώ, νομίζοντας ότι είναι τόσο ξεχωριστό που δεν πρέπει να ενοχλούμαστε με προβλήματα αλλά να απολαμβάνουμε τον πλούτο, τη δύναμη, και το χάρισμα. Αν ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στο μυαλό μας, είναι αρκετά εύκολο να δούμε αυτό το χονδροειδές και προφανές κράτημα σε αυτό.

Υπάρχουν επίσης και λεπτοφυείς μορφές προσκόλλησης στο «Εγώ» και σε ό, τι ανήκει σε αυτό («δικό μου»), όπως η γρήγορη σκέψη του εαυτού μας, πριν από κάθε άλλη σκέψη. Όταν ασκούμαστε στο Dharma, υποτάσσουμε αυτές τις χονδροειδής και λεπτοφυείς προσκολλήσεις στο Εγώ. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα είμαστε απλώς σε θέση να καταστείλουμε τις έγνοιες μας προσωρινά, απομακρύνοντας τον εαυτό μας από αυτές για μικρό χρονικό διάστημα. Για να αποκοπούμε από αυτές εντελώς, θα πρέπει να εξασκούμαστε σταθερά.(Απόσπασμα από το βιβλίο Music in the Sky: The Life, Art and Teachings of the Seventeenth Karmapa, Ogyen Trinley Dorje του Michele Martin).

Ο Διαλογισμός στις Δίδυμες Καρδιές (Meditation on Twin Hearts) χρησιμοποιείται για την επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης, την εξάλειψη της πίεσης, του άγχους και του στρες, την βελτίωση της υγείας, την αύξηση της δημιουργικότητας, την αύξηση της νοημοσύνης, την αύξηση της διορατικότητας και την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης και ευδαιμονίας.

Η τακτική άσκηση στον Διαλογισμό στις Δίδυμες Καρδιές έχει ως αποτέλεσμα την πάταξη των χονδροειδών και λεπτοφυών προσκολλήσεων στο Εγώ, και το «άνοιγμά» μας προς τις υψηλότερες δονήσεις την Ψυχής. Ο Διαλογισμός στις Δίδυμες Καρδιές έχει μία πολύ ισχυρή αυτοψυχοθεραπευτική δράση. Ο ασκούμενος νιώθει κάθε φορά καλύτερα, κάθε φορά προσφέρει ένα ακόμη λιθαράκι στο χτίσιμο του χαρακτήρα του, κάθε φορά δέχεται ένα κύμα αγάπης και φωτός.

Γα πολλούς ο διαλογισμός φαντάζει εξωπραγματικός. Ακούγεται ως κάτι extreme, ή βαρετό, ή χαζό ή πολυτέλεια, ίσως ακόμη και ως κάτι που ελάχιστοι μπορούν να κάνουν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν αποφασίσετε να εντάξετε τον διαλογισμό στην ζωή σας, στο πρόγραμμά σας, θα δείτε ότι η διαλογιστική πρακτική δεν είναι άπιαστο όνειρο. Δεν είναι πολυτέλεια. Σιγά σιγά θα γίνει μία πραγματική εμπειρία για εσάς. Και αφού γίνει μέρος της ζωή σας, η άσκηση σε αυτόν θα λειτουργεί και ως υπενθύμιση, θα σας θυμίζει έναν νέο τρόπο θεώρησης των συναισθημάτων σας. Ένας τελείως νέος κόσμος –και ταυτόχρονα τόσο παλιός- ένας νέος κόσμος, αυτός της ζωής μέσω του διαλογισμού ανοίγεται μπροστά σας. Μια ζωή που επιφέρει τόση χαρά, τόση γαλήνη, τόση εσωτερική δύναμη, τόση ένωση! Δοκιμάστε τον. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ένα σπουδαίο δώρο από τους Μεγάλους Δασκάλους.

Ελάτε να διαλογιστούμε μαζί κάθε Τρίτη πρωί στις 10.30πμ & κάθε Παρασκευή στις 7.30μμ και αφήστε τις υψηλές δονήσεις της αγάπης και της ένωσης με το σύμπαν να παρασύρουν μακριά κάθε σας πρόβλημα. Η ευτυχία κρύβεται εκεί που δεν το περιμένουμε….

Αντα Μανωλά – Pranic Healing Light, Λεωφ. Γαλατσίου 59, Ανω Πατήσια. τ.210 20 23 213, 6977 347 916

Αφήστε μια απάντηση